Rally – O

Rally-O 

Wat is Rally-O? Rally-O is een sport die oorspronkelijk uit Amerika komt. De O in Rally-O staat voor Obedience.

Rally-O is een mix van Obedience (gehoorzaamheid) en spel. Je loopt samen met je hond een parcours wat is opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Deze oefeningen komen uit alle disciplines waar appèl bij komt kijken. Dit kunnen oefeningen zijn die uit de GG komt, maar ook zitten er een aantal oefeningen bij die je ook tegen kunt komen in de politiehonden africhting.

Afhankelijk van het niveau waarin je als combinatie loopt, loop je een parcours met verschillende oefeningen. Dit varieert van 10 tot 22 oefeningen. Je legt het uitgezette parcours van oefeningen af in je eigen tempo. Je loopt het parcours volgens de genummerde oefeningen. Tijdens een brevetdag (examen) loop je het parcours volledig zelfstandig, dus zonder hulp van de keurmeester of instructeur.

In de Rally-O onderscheiden we de volgende niveau’s:

  1. Training klasse (RO-B (Tr))
  2. Reguliere klasse (RO-B)
  3. Beginners klasse (RO-1)
  4. Gevorderden klasse (RO-2)
  5. Expert klasse (RO-3)

Training klasse (RO-B(tr))

Alle oefeningen worden aangelijnd uitgevoerd. Alle honden moeten de ring aangelijnd betreden en verlaten.

Een Rally-Obedience training parcours bestaat uit 10-15 oefeningen (start en finish niet meegerekend) met minimaal drie en maximaal vijf oefeningen waarin een halt onderdeel moet worden uitgevoerd en max. 1 wissel oefening (+ terug wissel).

Bij de (stationaire) oefeningen gemarkeerd met een “smiley” mag de hond beloond worden met voer of spel. (De beloning moet tijdens het lopen van het parcours in een afgesloten (voer) buidel of jaszak zitten en mag niet zichtbaar zijn).

Reguliere klasse (RO-B)

Alle oefeningen worden aangelijnd uitgevoerd. Alle honden moeten de ring aangelijnd betreden en verlaten.

Een Rally-Obedience regulier parcours bestaat uit 10-15 oefeningen (start en finish niet meegerekend) met minimaal drie en maximaal vijf oefeningen waarin een halt onderdeel moet worden uitgevoerd en max. 1 wissel oefening (+ terug wissel)

In deze klasse mag er geen voer en/of speeltje meegenomen worden tijdens het lopen van het parcours (ook niet in de zak).

Beginners klasse (RO-1)

Alle oefeningen worden los van de lijn uitgevoerd. Alle honden moeten de ring aangelijnd betreden en verlaten.

De hond wordt afgelijnd bij het Start bordje. De lijn moet worden neergelegd op een door de jury aangewezen plaats. Na het signaal “u mag starten” van de jury kan het team starten.

Een Rally-Obedience beginners klasse parcours bestaat uit 12-17 oefeningen (start en finish niet meegerekend) met minimaal drie en maximaal zeven oefeningen waarin een halt onderdeel moet worden uitgevoerd.

In een beginners parcours moeten minimaal drie beginners oefeningen voorkomen plus een sprong en max. 2 wisseloefeningen.

Gevorderden klasse (RO-2)

In deze klasse komen deelnemers uit die  Rally Obedience Beginners brevet (RO-1) hebben behaald.

Alle oefeningen worden los van de lijn uitgevoerd. Alle honden moeten de ring aangelijnd betreden en verlaten.

Een Rally-Obedience gevorderden parcours bestaat uit 15-20 oefeningen (start en finish niet meegerekend) met minimaal drie en maximaal zeven oefeningen waarin een halt onderdeel moet worden uitgevoerd.

In een gevorderden parcours moeten minimaal drie gevorderden oefeningen voorkomen plus min. 1 sprong, min. 2 wissel oefeningen en 1 afstandsoefening.

Alle verbale aanmoedigingen, meerdere commando’s en/of signalen met 1 of 2 armen/handen zijn toegestaan.

Expert klasse (RO-3)

In deze klasse komen deelnemers uit die  Rally Obedience Gevorderden brevet (RO-2) hebben behaald.

Een Rally-Obedience expert parcours bestaat uit 18-22 oefeningen (start en finish niet meegerekend) met minimaal drie en maximaal zeven oefeningen waarin een halt onderdeel moet worden uitgevoerd.

In een level 3 parcours moeten minimaal drie level 3 oefeningen voorkomen en minimaal twee level 2 oefeningen plus min. 1 sprong, min. 2 wissel oefeningen en 2 afstandsoefeningen.

Alle verbale aanmoedigingen, meerdere commando’s en/of signalen met 1 of 2 armen/handen zijn toegestaan.

Met Rally-O werk je op een ontspannen en leuke manier met je hond. Je loopt spannende en afwisselende parcoursen. Je mag je hond gedurende het parcours aanmoedigen, dit kan door te praten, commando’s te geven, in je handen te klappen of met handsignalen. Deze energieke tak van sport zorgt voor blije honden en blije bazen.

Rally-O is geschikt voor iedere hond en iedere combinatie. Jong en oud, groot of klein, rashond of kruising. Ook geleiders die minder goed ter been zijn kunnen deelnemen. Het is wel belangrijk dat als je met een beperking deel wilt nemen dit bij aanmelding door te geven. We kunnen dan een geschikte groep op je beperking indelen.

Je mag instromen als je hond minimaal 6 maanden oud is en al wat basis gehoorzaamheidstraining gehad heeft. Bij ons mag je na de puppycursus gelijk doorstromen naar de Rally O.

In eerste instantie zullen we starten op recreatief niveau. In de toekomst zullen we zeker brevetdagen organiseren. Bij voldoende animo is het ook zeker mogelijk om (kleinschalige) wedstrijden te gaan organiseren.

We leren eerst de oefeningen los van elkaar aan. Daarna zullen we met de geleerde oefeningen een parcours uitzetten, hierin leert u hoe het gaat om een parcours te lopen en de eerder apart geleerde oefeningen aan elkaar te koppelen tijdens een parcours.

Wil je meer informatie over deze leuke en afwisselende cursus? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. U kunt instromen na de puppycursus bij ons gevolgd te hebben of na een (puppy)cursus elders. Instromen is op elk moment na overleg met ons mogelijk.

De duur van deze cursus is in overleg met u! U bepaalt samen met ons wanneer en of u examen wilt doen. Omdat deze cursus geen vaste duur heeft hebben we ervoor gekozen om deze cursus op basis van het aantal gevolgde lessen te rekenen. U betaalt de lessen die u heeft gevolgd per maand achteraf. U betaalt per losse les € 5,00.