VZH

VZH oftewel de afkorting voor Verkeerszekere Hond/Begeleidingshond.

Ook dit wordt bij onze vereniging aangeboden, het VZH programma is opengesteld voor ieder ras en ook honden zonder stamboom mogen deelnemen aan deze training.
Tijdens de VZH wordt er getraind om de hond zich sociaal en gehoorzaam te gedragen op straat. Een praktijkgedeelte op de openbare weg in een matig drukke situatie.
Ook honden en geleiders die eerst bij een andere hondenschool getraind hebben zijn welkom om in te stromen voor het VZH. We zullen als vereniging individueel bekijken waar de hond en geleider staan in de training om een passende training aan te bieden.
Indien de hondengeleider verder wil in de IPO sport en daarin examens en misschien zelfs wel wedstrijden wil draaien is het behalen van het VZH examen verplicht. Wanneer deze niet in het bezit is van de hond kan er niet aan IPO examens deelgenomen worden. Naast de IPO kan er ook ingestroomd worden als speurhond.
De oefeningen die tijdens het VZH examen gevraagd worden is een uitbreiding van de oefeningen tijdens de EG cursus. Ze moeten nog correcter en sneller uitgevoerd worden en ook een gedeelte van het programma dient zonder lijn uitgevoerd te worden. U kunt zich dan ook indenken dat de voorbereiding door middel van de EG cursus vrijwel ideaal te noemen is.
Om deel te nemen aan het VZH examen is het noodzakelijk dat uw hond in het bezit is van een rashondenlogboek en dat u lid bent van de rasvereniging voor honden met een stamboom. Honden zonder stamboom dienen in het bezit te zijn van een werkhondenlogboek. Uw hond dient daarnaast gechipt en geregistreerd te zijn met chip bij de NDG databank. Het aanvragen van de logboeken kan via de website van de Raad van Beheer.
Daarnaast dient uw hond minimaal 15 maanden oud te zijn om deel te mogen nemen aan het VZH examen.
Wilt u meer informatie met betrekking tot het programma omtrent Verkeerszekere hond? Neemt u dan gerust contact met ons op, dit kan door middel van het klikken op de knop E-mail sturen of het sturen van een chatbericht via deze pagina. Wij zullen uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Loopschema VZH

Loopschema VZH, aangelijnd en los Loop in normale pas 50 passen recht vooruit, ga links omkeert.  Dan 10 passen normaal tempo.  Dan 15 passen versneld tempo.  Dan 15 passen langzaam tempo. Dan 10 passen normaal tempo. Maak nu een hoek naar rechts, loop 10 passen en maak weer een hoek naar rechts, weer 10 passen en dan links omkeert, 5 passen lopen en halt houden. Vervolgens ga je weer 5 passen voorwaarts en maak dan een hoek naar links, nu loop je met je hond naar de groep van vier mensen. In deze groep ga je met de hond 1x linksom en 1x rechtsom om een persoon en houd dan halt in het midden van de groep. loopschema-vzhVervolgens ga je op het teken van de keurmeester de groep uit, dit doe je enkele passen en dan ga je links omkeert en na 2 á 3 passen houd je halt.
Nu lijn je op het teken van de keurmeester de hond af en ga je aan het los volgen beginnen. Dit los volgen beginnen we met de groep, dit doe je op dezelfde manier als bij het aangelijnd volgen. Na de groep ga je weer met je hond naar de basis positie om aan het loopprogramma te beginnen. Deze is dus hetzelfde als aangelijnd volgen. Tijdens dit los volgen zal er tweemaal geschoten worden met een 6mm alarm pistool. Als we het loopprogramma hebben gehad gaan we weer naar de basis positie. Vanuit deze basis positie gaan we nu beginnen aan de zit oefening. Je loopt 10 passen en geeft dan het commando zit aan je hond, zonder verdere inwerking loop je 30 passen door en draai je om naar je hond. Op het teken van de keurmeester loop je terug naar je hond en gaat naast hem staan. Nu volg je terug naar de basis positie om aan de af oefening te beginnen. Je loopt weer 10 passen voorwaarts en geeft een duidelijk commando af, de hond moet nu snel gaan liggen, zonder verdere inwerking loop je 30 passen door en draai je dan om naar je hond. Op het teken van de keurmeester roep je de hond met het commando hier naar je toe. De hond moet netjes en recht voor je gaan zitten, op het teken van de keurmeester roep je de hond dan met het commando voet bij je aan de voet. Hierna lijn je de hond weer aan en ga je met je hond of naar de keurmeester om af te melden of naar de aangewezen plaats om je hond af te leggen voor de oefening af liggen met afleiding.
Alle oefeningen gebeuren op het teken van de keurmeester, het kan voorkomen tijdens een examen dat de keurmeester aangeeft dat je op eigen initiatief mag lopen.
Het halt houden gebeurt overal in  het programma zonder een commando te geven, de hond moet zelfstandig en snel aan de voet van de geleider gaan zitten als deze halt houdt.
Bron: hondenvrienden